Zoeken
  • Marieke Brands

Een gedicht verandert je leven

Bijgewerkt: 30 apr 2020

Een gedicht verandert je leven. Of juist niet. Soms hoop je dat een gedicht iets in jou verandert, maar dat doet het niet (altijd). Je blijft hopen. Je blijft het opnieuw lezen. Het gaat moeizaam. Verandert er al iets? Misschien in heel kleine stappen. Verandering vindt meestal plaats in kleine stappen. Gedichten zijn misschien dan toch ergens goed voor? Voor verandering. Waarom zou je eigenlijk een gedicht lezen? Het is leuker een artikel te lezen over een onderwerp dat je interesseert. Toch? Dat gaat sneller en je weet direct wat je er aan hebt, of niet aan hebt. Tijdens het lezen van een gedicht moet je nadenken. Wat bedoelt de dichter? En soms begrijp je er niets van. 'Weg met die onzin!', is je reactie. Je hebt nagedacht en het leverde niets op. Maar, lezen van fictie vergt meer van je hersenen dan lezen van non-fictie. Fictie: boeken en gedichten. Non-fictie: een boek over een specifiek onderwerp uit de wetenschap, een krantenartikel, een artikel voor je werkveld of studie. Van non-fictie leer je misschien veel over je vakgebied.

Inderdaad: van een non-fictieboek leer je veel. Over een bepaald onderwerp. Van het lezen van fictie leer je gevarieerde woorden. Je leert woorden op een creatieve manier gebruiken. Bovendien worden tijdens het lezen van fictie andere delen van je hersenen geactiveerd. Cognitieve capaciteiten worden actief gebruikt en het is goed voor het mentale welzijn.

Dichtregels op muur van een gebouw in Rotterdam Wil je leren helder te schrijven? Lees fictie. Je leest woorden die op een creatieve manier gebruikt worden in de tekst. Je zet de tekst om in je hersenen als behapbare blokken begrijpelijke tekst. Als je dit vaak doet, word je ook creatiever met complexe gedachten structureren op papier. Originele gedachten verwoorden in originele teksten.

8 keer bekeken0 reacties
Join my mailing list

© 2023 by The Book Lover. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now