Zoeken
  • Marieke Brands

Taal is muziek (of wiskunde?)

Bijgewerkt: 8 mrt 2020

Taal is muziek, taal is wiskunde. Twee regels: in taal zit een ritme, een regelmaat, net als in muziek. Taal is het toepassen van regels, net als bij wiskunde. Luister je veel naar muziek? Dan heb je een grote kans taal goed te beheersen. Ben je goed in wiskunde? Dan ook heb je een grote kans taal goed te kunnen beheersen. Want taalbeheersing is voor een groot deel niet meer dan regels toepassen. Hoe moeilijk kan het zijn?Nu ben ik van het muziek maken, maar niet van de wiskunde. Deze laatste vind ik abstract. Ik zie cijfers, en geen letters. Samen vormen ze voor mij geen geheel. Ze volgen elkaar niet met een vloeiende regelmaat op.

Bij muziek vind ik dat dat wel het geval is. In de muziek volgen noten of tonen elkaar op zodat ze een mooie sound geven. Een mooi geluid. Als de verkeerde tonen elkaar opvolgen, wil je je hoofd wegdraaien. Dus de noten moeten wel kloppen. Ze vormen een geheel.

Zo is dat ook met letters en woorden. Ze moeten kloppen, een geheel vormen om een bericht zo vloeiend mogelijk over te brengen. Klopt de vorm niet, dan komt het bericht niet over. Net als bij muziek. Je draait je hoofd achteloos weg en binnen een tel ben je vergeten wat je gelezen hebt. De samenhang ontbrak. Helaas.

In de wiskunde moeten de regels kloppen voor een juiste uitkomst. En bij het schrijven, draag je iets uit. Het moet kloppen. Eén en één is twee. Dus denk eens aan muziek of wiskunde bij het schrijven. Het kan, en dan klopt het.9 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
Join my mailing list

© 2023 by The Book Lover. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now